RECEPTEN:

SLIMme Witloofsoep (6p)

Ben je op zoek naar een heel lekker soepje, moet je dit eens proberen. De bitterheid van het witloof harmonieert zeer goed met die van SLIM³ (zonder te overheersen).

Benodigdheden:

  • 2 middelgrote uien
  • 5 stronken witloof
  • 1 flesje SLIM³
  • 40gr boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 laurierbladjes
  • Peper van de molen/cayennepeper
  • 2 Blokjes groenten- en 1 blokje vlees/kippenbouillon
  • 1 liter melk

Werkwijze:

  • Stoof de fijngesnipperde ui glazig
  • Voeg er het fijngesneden witloof bij
  • Voeg de laurierblaadjes toe
  • Bestrooi met de bloem, laat dit even aanstoven, zo verdwijnt de bloemsmaak
  • Overgiet met het flesje SLIM³, laat even pruttelen
  • Voeg de bouillonblokjes toe
  • Voeg de melk toe
  • Breng even tot het kookpunt (opletten voor overkoken)
  • Zeker niet te lang laten koken (witloof wordt anders overgaar)
  • Kruid met (cayenne)peper volgens uw smaak.
Verrassend lekker! Mieke

 

SLIMme chocolademousse (6p)

De bitterheid van de chocolade past perfect bij deze van onze SLIM².

Benodigdheden:

  • 3 eieren
  • 300 gr pure chocolade
  • 150 cl SLIM² (dubbel)
  • 150 cl room
  • 4 eetlepels suiker
  • Evtl. de pitjes van één vanillestokje of een paar druppels vanille-extract.

Werkwijze:

  • Klop de room half op en plaats in de koelkast
  • Scheid het eigeel van het eiwit
  • Breek de chocolade in stukken (of nog beter, gebruik pellets)
  • Verwarm de SLIM², niet laten koken! (voeg hier evtl. de vanillepitjes toe)
  • Voeg de chocolade toe en meng tot deze volledig is gesmolten
  • Klop de eiwitten stijf met de helft van de suiker
  • Klop de eidooiers met de andere helft van de suiker tot dit wit kleurt
  • Meng de gesmolten chocolade bij de eidooiers.
  • Roer er de half opgeklopte room onder en erna voorzichtig het opgeklopte eiwit
  • Verdeel over de glaasjes en laat een paar uur opstijven in de koelkast.
Geniet ervan! Peter

Varkenshammetje met SLIM³ (8p)

Toen we voor het kerstmenu bij Oma en Opa op zoek waren naar een hoofdgerecht, is dit gerechtje tot stand gekomen.

Benodigdheden:

  • 2 verse varkenshammetjes
  • boter
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 1 grote wortel
  • Peper en zout
  • 2 flesjes SLIM³

Werkwijze:

  • De varkenshammetjes eerst in een ruime pan laten bruinen
  • Plaats deze in een gietijzeren stoofpot
  • Voeg er de grof gesneden prei, ajuin, en wortel bij
  • Kruiden met peper en zout
  • Overgieten met SLIM³ tot alles net onder staat
  • Gedurende 1 à 1½u laten garen in de gesloten stoofpot in een oven van 170°C tot de hammetjes volledig gaar zijn
  • Tussendoor af en toe wat van het bovendrijvend vet afscheppen
  • De hoeveelheid vocht zou uiteindelijk zo 1/3 van de oorspronkelijke hoeveelheid moeten bedragen. Indien dit niet het geval is, kan je nog steeds de pot met open deksel even op het vuur zetten (opletten voor aanbakken!)
  • De saus eventueel binden
  • Of als variant hierop met graantjesmosterd en room even laten inkoken

Opdienen met kroketjes, gestoofd witloof, fijne worteltjes, gestoofde boschampignons,...

Enjoy! Dirk

 

SLIM Konijn (4p)

Dit is een variant op 'konijn à la façon de Marnix' wat we zo'n 15 jaar geleden van een collega hebben gekregen.

Benodigdheden:

  • 1 konijn in stukken verdeeld
  • boter
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 sjalotten
  • 5-tal gedroogde jeneverbessen
  • 3 peultjes cardemom
  • 3 sneden gerookt spek (0,5cm dik)
  • 1 à 2 eetlepels honing
  • Peper en zout
  • 1 flesje SLIM³

Werkwijze:

  • Konijn aan alle zijden aanbakken, kruiden met peper en zout
  • Schik het in een ovenschotel
  • Voeg er de fijngesnipperde sjalotjes bij
  • Vul aan met het in blokjes gesneden gerookt spek
  • De lookteentjes erover persen
  • De jeneverbesjes en gekneusde kardemom toevoegen
  • Besprenkel met de honing
  • Overgieten met 1 flesje SLIM³
  • Gedurende ¾ à 1 u laten garen in een oven van 170°C

Heel lekker met gratin dauphinois, wintergroentjes (gecarameliseerd witloof, raapjes,...) of lentegroentjes (jonge worteltjes, boontjes in spekrolletje,...) of gedroogde pruimen.

Smakelijk! Tine

Kalkoenstoofpotje met SLIM³ (4p)

Ziehier wat uit mijn creatieve geest ontsproot toen ik mijn kalkoenstoofvlees ging klaarmaken met de paprika’s die ik nog in de koelkast had liggen.

Benodigdheden:

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 groene paprika’s
  • 1 kg kalkoenstoofvlees
  • 2 boterhammen
  • Mosterd
  • Kruidentuiltje
  • Peper en zout
  • 1 flesje SLIM³

Werkwijze:

  • Ui en look aanstoven
  • In sliertjes gesneden paprika’s erbij voegen
  • Vlees toevoegen
  • Met mosterd besmeerde boterhammen toevoegen
  • Kruidentuiltje en peper en zout toevoegen
  • Overgieten met 1 flesje SLIM³
  • Gedurende ¾ à 1 u zachtjes laten stoven (heb niet echt gekeken hoe lang het precies heeft opgestaan)
  • Eventueel beetje binden met wat roux

Mijn kroost vond het alleszins erg lekker!!

Dat we elkaar mogen inspireren en dat vele andere recepten mogen volgen!!!

Groetjes, Liesbeth