SLIMme Witloofsoep (6p)
Ben je op zoek naar een heel lekker soepje, moet je dit eens proberen. De bitterheid van het witloof harmonieert zeer goed met die van SLIM³ (zonder te overheersen).
Benodigdheden:
- 2 middelgrote uien
- 5 stronken witloof
- 1 flesje SLIM³
- 40gr boter
- 2 eetlepels bloem
- 2 laurierbladjes
- Peper van de molen/cayennepeper
- 2 Blokjes groenten- en 1 blokje vlees/kippenbouillon
- 1 liter melk
Werkwijze:
- Stoof de fijngesnipperde ui glazig
- Voeg er het fijngesneden witloof bij
- Voeg de laurierblaadjes toe
- Bestrooi met de bloem, laat dit even aanstoven, zo verdwijnt de bloemsmaak
- Overgiet met het flesje SLIM³, laat even pruttelen
- Voeg de bouillonblokjes toe
- Voeg de melk toe
- Breng even tot het kookpunt (opletten voor overkoken)
- Zeker niet te lang laten koken (witloof wordt anders overgaar)
- Kruid met (cayenne)peper volgens uw smaak.
Verrassend lekker! Mieke |
SLIMme chocolademousse (6p)
De bitterheid van de chocolade past perfect bij deze van onze SLIM².
Benodigdheden:
- 3 eieren
- 300 gr pure chocolade
- 150 cl SLIM² (dubbel)
- 150 cl room
- 4 eetlepels suiker
- Evtl. de pitjes van één vanillestokje of een paar druppels vanille-extract.
Werkwijze:
- Klop de room half op en plaats in de koelkast
- Scheid het eigeel van het eiwit
- Breek de chocolade in stukken (of nog beter, gebruik pellets)
- Verwarm de SLIM², niet laten koken! (voeg hier evtl. de vanillepitjes toe)
- Voeg de chocolade toe en meng tot deze volledig is gesmolten
- Klop de eiwitten stijf met de helft van de suiker
- Klop de eidooiers met de andere helft van de suiker tot dit wit kleurt
- Meng de gesmolten chocolade bij de eidooiers.
- Roer er de half opgeklopte room onder en erna voorzichtig het opgeklopte eiwit
- Verdeel over de glaasjes en laat een paar uur opstijven in de koelkast.
Geniet ervan! Peter |
Varkenshammetje met SLIM³ (8p)
Toen we voor het kerstmenu bij Oma en Opa op zoek waren naar een hoofdgerecht, is dit gerechtje tot stand gekomen.
Benodigdheden:
- 2 verse varkenshammetjes
- boter
- 1 prei
- 2 uien
- 1 grote wortel
- Peper en zout
- 2 flesjes SLIM³
Werkwijze:
- De varkenshammetjes eerst in een ruime pan laten bruinen
- Plaats deze in een gietijzeren stoofpot
- Voeg er de grof gesneden prei, ajuin, en wortel bij
- Kruiden met peper en zout
- Overgieten met SLIM³ tot alles net onder staat
- Gedurende 1 à 1½u laten garen in de gesloten stoofpot in een oven van 170°C tot de hammetjes volledig gaar zijn
- Tussendoor af en toe wat van het bovendrijvend vet afscheppen
- De hoeveelheid vocht zou uiteindelijk zo 1/3 van de oorspronkelijke hoeveelheid moeten bedragen. Indien dit niet het geval is, kan je nog steeds de pot met open deksel even op het vuur zetten (opletten voor aanbakken!)
- De saus eventueel binden
- Of als variant hierop met graantjesmosterd en room even laten inkoken
Opdienen met kroketjes, gestoofd witloof, fijne worteltjes, gestoofde boschampignons,...
Enjoy! Dirk
|
SLIM Konijn (4p)
Dit is een variant op 'konijn à la façon de Marnix' wat we zo'n 15 jaar geleden van een collega hebben gekregen.
Benodigdheden:
- 1 konijn in stukken verdeeld
- boter
- 3 teentjes knoflook
- 2 sjalotten
- 5-tal gedroogde jeneverbessen
- 3 peultjes cardemom
- 3 sneden gerookt spek (0,5cm dik)
- 1 à 2 eetlepels honing
- Peper en zout
- 1 flesje SLIM³
Werkwijze:
- Konijn aan alle zijden aanbakken, kruiden met peper en zout
- Schik het in een ovenschotel
- Voeg er de fijngesnipperde sjalotjes bij
- Vul aan met het in blokjes gesneden gerookt spek
- De lookteentjes erover persen
- De jeneverbesjes en gekneusde kardemom toevoegen
- Besprenkel met de honing
- Overgieten met 1 flesje SLIM³
- Gedurende ¾ à 1 u laten garen in een oven van 170°C
Heel lekker met gratin dauphinois, wintergroentjes (gecarameliseerd witloof, raapjes,...) of lentegroentjes (jonge worteltjes, boontjes in spekrolletje,...) of gedroogde pruimen.
Smakelijk! Tine
|
Kalkoenstoofpotje met SLIM³ (4p)
Ziehier wat uit mijn creatieve geest ontsproot toen ik mijn kalkoenstoofvlees ging klaarmaken met de paprika’s die ik nog in de koelkast had liggen.
Benodigdheden:
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 groene paprika’s
- 1 kg kalkoenstoofvlees
- 2 boterhammen
- Mosterd
- Kruidentuiltje
- Peper en zout
- 1 flesje SLIM³
Werkwijze:
- Ui en look aanstoven
- In sliertjes gesneden paprika’s erbij voegen
- Vlees toevoegen
- Met mosterd besmeerde boterhammen toevoegen
- Kruidentuiltje en peper en zout toevoegen
- Overgieten met 1 flesje SLIM³
- Gedurende ¾ à 1 u zachtjes laten stoven (heb niet echt gekeken hoe lang het precies heeft opgestaan)
- Eventueel beetje binden met wat roux
Mijn kroost vond het alleszins erg lekker!!
Dat we elkaar mogen inspireren en dat vele andere recepten mogen volgen!!!
Groetjes, Liesbeth
|
|